saragartner.blogg.se

People's Climate March

Kategori: , Allmänt, FN & New York

Idag vandrade vi tillsammans med över 300 000 människor på New Yorks gator för  global klimat rättvisa, för att världens ledare ska ta riktiga beslut om förändring på tisdag på Klimattoppmötet på FN.
 
Kommer tisdag att bli historiskt? Vi får hoppas det. Kanske kan vi se tillbaka på tisdag som ett historiskt datum som vi berättar om för våra barnbarn? Eller blir det en lika stor besvikelse som valet i Sverige för en dryg vecka sedan? Det som fortfarande sitter där som en klump i magen av obehag. Jag hoppas inte det. 
 
Det var en riktigt fin känsla att se så många olika människor tillsammans; barn, unga, familjer, seniorer, med rullatorer, i rullstol, studenter, kyrkor och massor av mer människor, med alla typer av färger och kläder och stilar.
 
Trummorna dånade, människor dansade och andra skrek slagord eller ramsor. Studenterna skanderade: Do you want to see what democracy looks like? This is what democracy looks like! och blåste i visselpipor, vuvuzuelas och överallt var fullt av ljud och färger och hoppfulla människor. Det var riktigt fint och gav en varm känsla i magen att se så många tillsammans för klimatet.
 
Idag var fullt av färg och hopp och av människor som förenas.
 
Här nedan kommer några favoriter ifrån idag:
 
 
Be good to mama.
 
 
 
Rakt in på 42 street mellan skyskrapor gick tåget.
 
 
 
Det blommade färgstarkt runt mannen med de gyllene kvistarna.
 
 
 
Några alternativ är förnybar energi och att skatt på utsläppen av koldioxid, stod det på många av skyltarna.
 
 
 
Ungdomar förenades över klimaträttvisa. There is no Planet B.
 
 
 
Han försökte lönlöst hitta sin flock, men vissa är nog orginal och one of a kind. 
 
 
Veckan som kommer blir hektisk. Jag kommer tillsammans med andra volontärer att jobba med att eskortera journalister till olika toppmöten inne på FN. Imorgon börjar the World Conference on Indigenous peoples (Konferensen för Urfolk) och på tisdag Klimattoppmötet och under veckan öppnar Generalförsamlingen för debatter. Det kommer att bli spännande att se vad som händer och att få observera allting på nära håll.
 
Sköt om er!